Tietoa kokoelmista

Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallisen museoon kuuluviin elektroniikkakokoelmiin on kerätty ja tallennettu vuodesta 1994 alkaen sekä kotimaisen että ulkomaisen elektroniikkateollisuuden valmistamia tuotteita, tuotantovälineistöä ja muuta materiaalia. Kokoelmissa on yli 10 000 esinettä ja noin 25 000 nidettä alan kirjallisuus- ja arkistomateriaalia. Elektroniikkakokoelmat tallentavat ja esittelevät kansainvälistä elektroniikkateollisuutta, sen historiaa, kehitystä ja vaikutusta ihmisten elämään sekä siihen liittyviä ilmiöitä salolaisesta näkökulmasta. Kokoelman keskeisen osan muodostavat salolaisten elektroniikkayritysten valmistamat laitteet 1920-luvulta nykypäivään.

Esineistöön kuuluu mm. kidekoneita, radio- ja televisiovastaanottimia, lanka-, autoradio- ja matkapuhelimia, puhelinkeskuksia, monitoreja, videonauhureita, stereoita, kaiuttimia, sodanaikaista viestintävälineistöä, levysoittimia, magnetofoneja ja nauhureita, satelliittivastaanottimia ja –laitteita, hakulaitteita, tuotantovälineistöä: mittalaitteita, komponentteja, radioputkia ja monitorin tuotantolinja. Vanhimmat kokoelmien esineet ovat 1800-luvun lopun seinä- ja pöytäpuhelimia ja uusimmat 2000-luvun kännyköitä.

Arkistomateriaali on monipuolista: huolto-ohjeita, kytkentäkaavioita, alan lehtiä, kirjallisuutta, mainosmateriaalia, videoita, dioja, valokuvia, mainosrekvisiittaa, julisteita, tuote-esitteitä ym. Kokoelmiin on tallennettu myös salolaisten elektroniikka-alan työntekijöiden haastatteluja, joiden tekemistä jatketaan edelleen.

Kokoelmia on kartutettu sekä lahjoituksin että ostoin. Suurimmat kokonaisuudet ovat vuonna 1999 ostettu Mellilän radio- ja puhelinmuseon kokoelma sekä Salossa toimineelta Nokia Display Productsilta vuosina 1998 -2001 saadut lahjoitukset. Lisäksi kokoelmiin on ostettu erään yksityisen keräilijän puhelinkokoelma sekä televisiokokoelma. Muita lahjoittajia ovat mm. Nokian eri yksiköt, Benefon Oyj, Nordic ID, Satel Oy, Salcomp Oyj, ViewSonic, Salon Seudun Puhelin, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Länsi-Suomen läänin poliisiosasto, Teleste, salolaiset kodinkonekauppiaat ja radio- tv-huollot sekä lukuisat yksityiset henkilöt.

Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallisen museon elektroniikkakokoelmilla ei ole ollut pysyviä näyttelytiloja, mutta esineistöstä on tehty tilapäisiä näyttelyjä 1990-luvun lopulta alkaen. Esineistöä on esillä myös Salon kirjaston ja Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikön tiloissa. Lisäksi kokoelmien esineitä on lainattu eri puolille Suomea oleviin museonäyttelyihin. Museolaitteita on käytetty myös esim. Hurriganes-elokuvan rekvisiittana.

Yhteystiedot

Salon kaupunki
Salon tuotanto- ja kulttuurihistoriallinen museo SAMU
Elektroniikkakokoelmat
Tutkija
Leena Järvelä
PL 77
24101 Salo
p. 02–778 4885, gsm 044–778 4885
leena.jarvela@salo.fi