1980

1980-luvun alussa kilpailu väritelevisiomarkkinoilla oli tiukkaa, mutta energiaa säästävät Saloran Ipsalo-televisiomallit toivat merkittävän kilpailuedun kansainvälisillä markkinoilla. Vuonna 1981 Salora aloitti stereotelevisioiden valmistuksen ja toi markkinoille televisiomallin, jossa mikroprosessorilla ohjattiin vastanottimen tärkeimpiä toimintoja.

Vuonna 1983 Nokiasta tuli Salora-yhtymän enemmistöosakas ja vuoden 1988 lopulla yhtiö hankki Saloran koko osakekannan omistukseensa. Syksyllä 1988 Salossa valmistettiin ensimmäiset televisiot, joissa analoginen signaali käsiteltiin digitaalisesti (digitaalisia televisiolähetyksiä ei ollut).

Vuosikymmenen lopulla Nokia osallistui yhteiseurooppalaiseen teräväpiirtotelevisio- eli HDTV-projektiin (High Definition TV). Perustelevisioiden valmistus siirrettiin Salosta vuonna 1989 Nokian omistamalle Luxorin tehtaalle Motalaan. Salossa valmistettiin tämän jälkeen vain digitaalitelevisioita.

Vuoden 1982 alussa käynnistyi Suomessa yhteispohjoismainen NMT450-puhelinverkko (Nordisk Mobiltelefon). Mobiran ensimmäiset NMT450 autopuhelinmallit tulivat markkinoille samaan aikaan. Telenokian (Televan) radiopuhelintoiminta liitettiin Mobiraan vuonna 1983. Yrityksen nimi muuttui vuonna 1986 Nokia-Mobira Oy:ksi ja vuonna 1989 Nokia Mobile Phonesiksi (NMP). Vienti Yhdysvaltoihin alkoi 1980-luvun puolivälissä. NMT900-verkko otettiin käyttöön huhtikuussa 1987. NMT900-verkon ensimmäinen Nokia-Mobira puhelin oli samana vuonna markkinoille tullut Mobira Cityman 900 puhelin, joka oli myös Nokia-Mobiran ensimmäinen käsipuhelin eli kännykkä.


Palaa takaisin

Salora Sky 810, 1981

Saloran oma audiotuotanto loppui vuoden 1981 aikana. Yritys oli valmistuttanut jo aikaisemmin esimerkiksi stereo-yhdistelmiä ja matkaradioita muilla laitevalmistajilla Aasiassa. 1980-luvun kuluessa valmistutettiin Salora-merkillä muun muassa Japanissa, Kiinassa, Koreassa OEM-tuotteina stereoyhdistelmiä, kelloradioita, radio- ja videonauhureita sekä matkatelevisioita.

Salora halusi markkinoille uusia tuotteita, joiden suunnitteluun ja valmistukseen ei enää haluttu panostaa, koska Aasian maat pystyivät valmistamaan laitteet huomattavasti halvemmalla kuin mihin kotimaassa pystyttiin. Salora SKY 810 laajastereo radionauhuri oli valmistettu Saloran laatuvaatimusten mukaan Taiwanissa. Se oli paristo- ja verkkokäyttöinen ja siinä oli neljä kaiutinta.


Iso kuva
Tuote-esite