1970

Perinteisten radiovastaanottimien valmistus lopetettiin Salorassa vuonna 1972, minkä jälkeen yrityksessä keskityttiin stereoiden ja stereoyhdistelmien tuotantoon. Saloran väritelevisiot valtasivat Euroopan markkinat 1970-luvun alussa. Silloin tuotannosta meni vientiin noin 70 prosenttia. Normaalin tuoteviennin lisäksi Salora vei know-howta. Lisenssillä koottavien Salora-televisioiden valmistus alkoi vuonna 1970 Israelissa ja 1970-luvun puolivälissä mm. Nigeriassa ja Indonesiassa.

Salora kehitti uusia teknisiä ratkaisuja jatkuvasti. 1970-luvulla toteutettiin esimerkiksi langaton kaukosäätö, hipaisunäppäimet ja instant on -pikakytkinjärjestelmä. Vuosikymmenen lopulla valmistettiin teksti- ja mikroprosessoritelevisioita. Tuolloin aloitettiin myös energiaa säästävien (Ipsalo) mallien tuotanto. Vuosina 1970-77 yhtiöllä oli tuotannossa seitsemän väritelevision perusmallia. Mustavalkotelevisiot kuuluivat Saloran tuotevalikoimaan yhä koko 1970-luvun.

Vuoden 1973 lopussa vuorineuvos Fjalar Nordell jäi eläkkeelle ja toimitusjohtajan tehtävät siirtyivät Jouko Nordellille. Hollming Oy:stä tuli Saloran pääomistaja 1970-luvun lopulla.

Posti- ja Lennätinlaitos perusti vuonna 1971 käsivälitteisen yleisen autopuhelinverkon ARP:n (autoradiopuhelin), mikä loi edellytykset radiopuhelinmarkkinoiden laajenemiselle. Samana vuonna Salora toi markkinoille 12-kanavaisen autoradiopuhelimen. Salora johti suomalaisia autopuhelinmarkkinoita 1970-luvun puolivälissä noin 30 prosentin osuudella. Salora ja Nokia solmivat vuonna 1975 yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Nokia markkinoi nimellään Saloran autopuhelimia ja kantotelineitä. Salora huolehti vastaavasti Nokian tukiasemien ja linkkien markkinoinnista. Salora vei 1970-luvun lopulla radiopuhelimia Pohjoismaiden lisäksi mm. Englantiin. Salora Oy ja Nokia Oy yhdistivät radiopuhelintoimintonsa vuonna 1979 ja perustivat radiopuhelinyhtiö Mobira Oy:n (= Mobile Radiotelephone). Pääkonttori ja tehdas tulivat Saloon.


Palaa takaisin

Salora Salorita 4, 1972

Salorita 4 oli Saloran viimeinen omavalmisteinen transistorimatkaradio. Salorita – mallinimellä valmistettiin pöytävastaanottimia jo 1950-luvulla, ja nimi otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1966 matkaradion valmistuksessa. Salorita 4 oli suosittu auto-matkaradio, jossa oli verkkolaite ja auto-teline. Lisäksi siinä oli liitännät lisäkaiuttimelle / kuulokkeille ja nauhurille / levysoittimelle.

Salora valmistutti 1960–80-luvuilla osan matkaradioistaan ja muista audiotuotteistaan ns. Oem-tuotteina (=Original equipment manufacturer) eli joku muu laitevalmistaja valmisti Saloran laatuvaatimusten mukaan laitteen, joka myytiin Salora-nimellä.


Iso kuva
Tuote-esite Salorita 3 ja 4
Tuote-esite salorita 3 ja 4