1960

Salorassa valmistettiin 1960-luvulla pöytäradioiden lisäksi matkaradioita ja vuosikymmenen loppupuolella myös stereovastaanottimia ja autoradioita. Kaikkiaan yhtiön radiotuotanto väheni vuosikymmenen aikana, sillä Suomeen tuotiin ulkomailta halpoja radioita ja kotitalouksien kiinnostus alkoi suuntautua televisioihin.

1960-luvun alussa Suomen markkinoilla oli useita kymmeniä kotimaisia ja ulkomaisia televisiomerkkejä. Monet televisionvalmistajat lopettivat toimintansa vuosikymmen lopulla. Saloran vahva kilpailuvaltti oli jo aikaisemmin ollut oma suunnittelu. Vuonna 1963 yhtiön tv-tuotannossa otettiin käyttöön puolijohteet, kuten transistorit. Salora valmisti 1960-luvun alussa televisioita, joissa oli räjähtämätön laajakulmakuvaputki, jolloin kuvaputki ei tarvinnut enää suojalasia.

Väritelevision merkitys Salorassa ennakoitiin hyvissä ajoin. Suunnittelu alkoi vuonna 1966. Syksyllä 1968 esiteltiin Helsingissä pidetyillä messuilla ensimmäinen väritelevisio, joka sai kultamitalin vuoden 1969 Nürnbergin kansainvälisillä keksijämessuilla.Televisioiden vienti aloitettiin Salorassa vuonna 1966 ja kaksi vuotta myöhemmin tuotteita vietiin jo yhdeksään maahan. Viennin osuus tuotannosta oli 33 prosenttia.

Lauri Lindroos ja Martti Juva kehittivät Saloralle 1960-luvun alkupuolella uuden tuotteen, radiopuhelimen. Varsinainen radiopuhelintuotanto alkoi vuonna 1964, jolloin valmistettiin ensimmäinen VHF-radiopuhelin. Sisäasiainministeriön väestönsuojeluosasto hankki sen käyttöönsä. Radiopuhelimet toimivat suljetussa VHF-verkossa, jota väestönsuojeluviranomaisten lisäksi käyttivät lähinnä puolustusvoimat ja palokunnat. Radiopuhelinmyynti oli 1960-luvulla vain noin 5 prosenttia Saloran liikevaihdosta.


Palaa takaisin

Salora Safir, 1963

Safir oli Saloran oli ensimmäinen omavalmisteinen matkaradio, jonka tekniikka ja ulkoasu valmistettiin lisenssillä. Salora Safiria mainostettiin moniradioksi, joka ei ollut enää vain matkaradio vaan yleisradio. Siihen voitiin liittää lisäkaiutin ja levysoitin. Laitetta voitiin käyttää myös autoradiona. Safirissa oli toteutettu radioteollisuuden uusinta äänitekniikkaa ja äänialue oli 45-18000 Hz. Siinä voitiin säätää erikseen matalat ja korkeat äänet. Radio painoi 2,95 kg ja maksoi 310 mk.


Iso kuva
SSS lehti-ilmoitus 19.4.1964
Tuote-esite