1940

Toisen maailmansodan aikana Nordell & Koskisen tuotanto toimi vain lyhyitä ajanjaksoja, mutta käynnistyi heti sodan jälkeen materiaalipulasta huolimatta. Radioputkien ja muiden osien tuontia rajoitettiin ja valvottiin sodan jälkeen valtion toimesta 1940-luvun lopulle asti. Avoin yhtiö Nordell & Koskinen muuttui osakeyhtiöksi 1.6.1945 ja nimeksi tuli Salora Oy. Toimitusjohtajana toimi Fjalar Nordell ja teknillisenä johtajana Olavi Laakso, josta tuli yhtiökumppani jo vuonna 1936 Lauri Koskisen sairastuttua.

Vuosikymmenen loppupuolella Saloran radiomyynti kasvoi nopeasti ja radiomalleja oli yhteensä toistakymmentä. Tehdas valmisti paristo- ja verkkokäyttöisten radioiden lisäksi vahvistinlaitteita sekä anodijännitekojeita.

Vuonna 1943 Arvo Saarni perusti Saloon toiminimi Arsan. Sodan jälkeen yhtiössä kehitettiin ja koottiin armeijan ylijäämävarastosta saaduista puhelinmateriaaleista puhelinkoneita ja -keskuksia. 1940-luvun lopulla yritys lopetti puhelintuotannon ja ryhtyi valmistamaan mittarikoteloita.


Palaa takaisin

Salora 650-V, 1946

Saloran ensimmäisiä sodanjälkeisiä vastaanottimia oli Salora 650-V, jossa oli 3+1 putkea. Radioiden valmistus oli sodan jälkeen hankalaa, koska varsinkin radioputkista oli pulaa. Saloran radioliikkeessä käytettiin uusien radioiden valmistukseen romutettujen ja vaihtoon tulleiden radioiden putkia. Tästä syystä uusissa vastaanottimissa saattoi olla samanaikaisesti monia eri putkityyppejä. Myöskin radioiden koneistojen alustat valmistettiin romulevystä, vanhoista autonpeltistä ja muuntajalevyt rakennettiin jätepellistä.


Iso kuva
SSS lehti-ilmoitus 10.5.1947