1920

Oy Suomen yleisradion lähetykset alkoivat Suomessa 1920-luvun puolenvälin jälkeen. Useita pieniä yhden tai kahden miehen radioverstaita syntyi tuolloin Saloon. Liikkeissä myytiin myös muiden radiovalmistajien laitteita. Tällaisia paikkakunnalla toimineita pieniä radioita rakentavia yrityksiä olivat mm. Teknokemiallinen tehdas Vanamo, E & J Leino Oy, Järvinen & Valli, Salon Tukkukauppa, Polkupyöräliike Onni Hakala, toiminimi Reilin sekä Kaarlo Paijola.

28.4.1928 nahkakauppias Fjalar Nordell ja pirssiautoilija Sulo Koskinen perustivat Salossa toiminimi Nordell & Koskisen harjoittamaan autojen ja koneiden myyntiä. Liikkeessä kaupattiin myös alusta alkaen radioita sekä radiotarvikkeita. Jo saman vuoden syksyllä he jättivät autokaupat ja keskittyivät omien vastaanottimien, kidekoneen ja paristokäyttöisen putkiradion valmistukseen ja myyntiin. Alkuaikoina Fjalar Nordell kävi itse kauppaamassa radiovastaanottimia Salossa ja lähimaakunnan taloissa avomallisella Chevrolet-henkilöautollaan.


Palaa takaisin

Nordell & Koskinen kidekone, 1928

Salolaisen Nordell & Koskisen radioliikkeen ensimmäinen oma tuote oli vuonna 1928 valmistettu kidekone, jota valmistettiin vain lyhyen aikaa kesän ja syksyn 1928 aikana. Liikkeen toisen omistajan Fjalar Nordellin mukaan kidekoneet olivat sormiharjoituksia, joiden aika alkoi olla 1920-luvun lopulla ohi. Kidekoneita koottiin samalla, kun liikkeessä harjoitettiin autokauppaa.

Kidekoneen etumaskissa oli lasiputkella suojattu kide, jota piti säätää, että sai radiolähetykset kuulumaan. Kidekonetta kuunneltiin kuulokkeiden avulla.


Iso kuva
SSK lehti-ilmoitus 28.9.1928
SSK lehti-ilmoitus 19.3.1929