1980

Yhteispohjoismainen radiopuhelinverkko NMT 450 otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1982. Radiopuhelimet keventyivät huomattavasti vuosikymmenen puolivälissä ja niistä tuli helpommin mukana kannettavia. Varsinkin liikemiehet hankkivat niitä käyttöönsä. Ensimmäiset käsipuhelimet valmistettiin vuosikymmenen lopulla. Salora toi televisiomarkkinoille energiaa säästäviä malleja ja stereotelevisioita.

Lue lisää

Miditel / Benefon Arte, 1988 -

Mobiran Oy:n toimitusjohtajan Jorma U. Niemisen johdolla perustettiin vuonna 1988 Saloon uusi puhelinyritys, Benefon Oyj. Yhtiö valmisti 1980-90 -luvuilla lähinnä NMT-verkon autoradio- ja matkapuhelimia. Benefonin tuotanto meni lähes kokonaan tuolloin vientiin, pääosin Pohjois-, Itä- ja Keski-Eurooppaan sekä Kaakkois-Aasiaan. Yritys saavutti kansain-välisen aseman matkapuhelintekniikan ja -tuotteiston kehittäjänä.

2000-luvun alussa yritys vaihtoi omistajaa ja keskittyi 2000-luvulla valmistamaan paikannuslaitteita ja -ohjelmia sekä paikantavia matkapuhelimia. Vuonna 2007 yritys vaihtoi nimen GeoSentric Oyj:ksi. Sen toimialana ovat televiestintä-laitteet ja -palvelut (GyPSii Social Networking & TWIG Mobile Telematics and Care & Control Devices).

Miditel-puhelin oli alun perin valmistettu Laukamo-yhtiölle. Benefon Oy osti Laukamon vuonna 1988 ja tästä puhelin-mallista tuli Benefonin ensimmäinen puhelin.

Kuuloke oli suunniteltu käyttäjän mukavuutta ajatellen. Puhelimessa oli pulssi- ja äänitaajuusvalinta, joka mahdollisti pankki – ja muiden telepalveluiden käytön, ja viimeisen numeron uudelleenvalinta sekä kymmenen numeron muisti. Värivaihtoehtoja oli useita. Puhelimen ulkoasun suunnitteli teollinen muotoilija Tapani Hyvönen. Puhelinmalli on muun muassa New Yorkin Cooper-Hewitt – museon kokoelmissa, Stuttgartin Design Centerissä ja Essenin Haus Industrieformissa.


Iso kuva
Tuote-esite