1980

Yhteispohjoismainen radiopuhelinverkko NMT 450 otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1982. Radiopuhelimet keventyivät huomattavasti vuosikymmenen puolivälissä ja niistä tuli helpommin mukana kannettavia. Varsinkin liikemiehet hankkivat niitä käyttöönsä. Ensimmäiset käsipuhelimet valmistettiin vuosikymmenen lopulla. Salora toi televisiomarkkinoille energiaa säästäviä malleja ja stereotelevisioita.

Lue lisää

Mobira Cityman 900, 1987

NMT 900 puhelinverkko otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1987. Nokia-Mobiran ensimmäinen suurelle yleisölle tarkoitettu käsipuhelin eli kännykkä tuli tuotantoon samana vuonna. Se painoi akun kanssa 790 g.

Mobira Cityman NMT900 puhelimen pienen ”takintaskukoon” teki mahdolliseksi kehittynyt mikropiiritekniikka. Sitä mainostettiin: ”Pienintä ja siksi suurinta, mitä matkapuhelin-alalla on tähän mennessä tapahtunut. Mobira Cityman. Aikakone. Suoralinja. Sinulle, jolle riippumattomuus on toiminnan edellytys”.

Puhelimesta oli valmistettu vuonna 1987 myös koesarja NMT450-versiona Posti- ja telelaitoksen käyttöön. Cityman 900:ssa oli muun muassa 8 numeroinen nestekidenäyttö, 20 näppäintä, 99 + 2 puhelinnumeron muisti sekä lyhytvalinta. Puhelimen käyttöaika oli noin 6-7 tuntia. Se voitiin asentaa myös autoon erillisin autoasennusvarusteiden avulla. Puhelinta valmistettiin kolmea eri väriä: musta, harmaa ja koboltinsininen. Se maksoi noin 24 000 mk. Citymanin ulkoasun suunnitteli Matti Makkonen, ja projektinvetäjänä toimi Jorma Pitkonen.

Puhelin sai lempinimekseen ”Gorba” Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatśovin mukaan. Hän oli valtio-vierailulla Suomessa lokakuussa 1987. Nokian henkilökunta pyysi Gorbatśovia soittamaan Citymanilla eräässä lehdistötilaisuudessa Neuvostoliiton viestivaraministerille Moskovaan. Puhelin sai muotonsa mukaan myös nimen ”Halko”.

Nimen ′kännykkä′ keksi salolainen, Nokian myyntitehtävissä ollut Aarne Visuri, joka lanseerasi nimen Nokian kauppias-tilaisuudessa (puhelinmalli SV1500, käsipuhelin, jota käyttivät mm. palokunta ja sähkölaitokset): ”Kevään kukka on kämmekkä. Kevään tuote on kännykkä”. Visuri kertoo keksineensä nimen lapsen kättä kuvaavasta känny-sanasta ja kämmekkä-kasvista. Nokia rekisteröi sanan ′kännykkä′ tavaramerkikseen vuonna 1987. Kännykästä tuli kuitenkin pian yleisnimi käsipuhelimille.


Iso kuva
Tuote-esite 1987 1a
Tuote-esite 1987 1b