1980

Yhteispohjoismainen radiopuhelinverkko NMT 450 otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1982. Radiopuhelimet keventyivät huomattavasti vuosikymmenen puolivälissä ja niistä tuli helpommin mukana kannettavia. Varsinkin liikemiehet hankkivat niitä käyttöönsä. Ensimmäiset käsipuhelimet valmistettiin vuosikymmenen lopulla. Salora toi televisiomarkkinoille energiaa säästäviä malleja ja stereotelevisioita.

Lue lisää

Mobira Talkman MD50NA, 1984-86

Mobira Talkman NMT 450 oli ensimmäinen varsinainen kannettava autopuhelin, jonka paino oli enää noin 5 kg (käyttölaite eli luuri, radio-osa ja akku yhteensä). Puhelimen ulkoasun oli suunnitellut Jorma Pitkonen. Tämä puhelin oli joustavasti liikuteltavissa, sillä sen sai helposti mukaan autossa olevasta telineestä.

Talkmanista tuli menestystuote Pohjoismaissa teknisten ominaisuuksiensa, omaleimaisen muotoilunsa ja hyvän käytettävyyden ansiosta. Mobira mainosti puhelinmallia: ”Uusi Talkman ei sido puhelujasi autoon. Voit ottaa puhelimesi minne vain mukaasi. Pienen kokonsa vuoksi se sopii salkkuunkin.”

Puhelimessa oli viimeksi valitun numeron muisti, näppäin-valaistus, yhden käden näppäilytoiminto ja Talkmaniin voi liittää myös autoasennussarjalla Hands Free -toiminnon. Siinä oli 10-numeroinen nestekidenäyttö ja 51 puhelinnumeron muistipaikkaa. Uutta oli myös lähtötehon näyttö, linjaäänen automaattinen vaimentuminen, kun kuuloke nostettiin ennen valintaa sekä puhelujen ajan-mittaus. Autokäytössä puhelin otti virran auton 12 voltin sähköjärjestelmästä ja sen oma akku latautui samalla. Puhelimen käyttöaika oli noin 8 tuntia.


Iso kuva
Tuote-esite 1a
Tuote-esite 1b