1970

Värit valtasivat television ja disko tanssilattiat. Uusi tulokas oli kaukosäädin. Vuosikymmenen alussa Saloran televisiotuotannosta 70 prosenttia meni ulkomaanvientiin. Radiotuotanto lopetettiin Salorassa vuonna 1972, minkä jälkeen keskityttiin stereoiden valmistukseen. 1970-luvulla tehtiin myös autoradiopuhelimia. Vuosikymmenen lopulla Nokia Oy ja Salora Oy perustivat yhteisen radiopuhelintehtaan, Mobira Oy:n.

Lue lisää

Salora SRP-22/25 CAP, 1971-73

Posti- ja lennätinlaitos perusti Suomeen vuonna 1971 käsivälitteisen yleisen autopuhelinverkon ja vuonna 1978 verkko kattoi koko maan. ARP-puhelimissa (= autoradio- puhelin) käytettiin 150 MHz:n taajuusaluetta ja tästä syystä niiden toiminta-alue oli laaja.

Suomessa oli vain yksi kutsukanava, jolla alkuaikoina lähetettiin kutsut kaikkiin autoihin puhekutsuina ja puhelut käytiin ko. alueen puhelukanavalla. Puhelimissa oli erillinen, irrotettava käyttölaite sekä radioyksikkö ja antennisuodatin.

ARP – puhelin oli hankala käytössä, koska piti tietää, minkä tukiaseman alueella liikkui ja asettaa vastaus/puhelukanavat sen mukaan. Lisäksi toiseen ARP-puhelimeen soitettaessa oli hyvä tietää, minkä välityskeskuksen alueella toinen puhelin oli.

Myöhemmin tuli käyttöön selektiivikutsulaite, jolla ilmoitettiin erikseen autoon tulevasta puhelusta. Puhelimet olivat hitaita ja virrankulutus oli suuri. Siirryttäessä kuuluvuusalueelta toiselle puhelu myös katkesi. ARP-puhelin maksoi 1970-luvun alussa noin 4000 mk, joka vastasi keskituloisen työntekijän 4-5 kuukauden palkkaa.

Salora SRP- 22/25 CAP -autoradiopuhelin (SRP = Salora radiopuhelin) oli valmistettu erityisesti Posti- ja lennätinlaitoksen yleistä tieradioverkkoa varten. Puhelin soveltui myös venekäyttöön. Siinä oli 12 kanavaa ja sitä valmistettiin yleiskäyttöön vain simplex – valmiudella, mikä tarkoitti sitä, että puhuttiin ja kuunneltiin vuorotellen.


Iso kuva
Tuote-esite